Ja me l’he clavada ... !!!! , soldat !. Situaries aquesta frase en un text bíblic ? O en el teu llibre de física ... I a un betlem ? Doncs en aquesta representació teatral del Betlem es senten i veuen coses semblants, i d’altres que mai t’imaginaries.
El sol es pon per darrere de la serra i l’oratge es torna cada vegada més fresc. La neu ha vestit el Cabeço de blanc i només el foc a les llars estira les mans balbes. Nadal arriba en silenci [...]."
Així comença, des del 1996, aquest Betlem. Un romanç nadalenc, que té com a referent el Betlem de la Pigà de Castelló; i que està escrit en vers, utilitzant un valencià fàcil de dir i d’entendre.
En ell es recupera el costum de fer betlems per Nadal, però amb figures de carn i ossos. Es compta amb la presència de personatges mítics, com ara: els Reis Mags, Herodes, els pastorets i, com no, Jesús, Maria i Josep. I d’altres no tan mítics, per exemple es recorda la figura del pregoner o agutzil, que anava pels carrers fent bans (fins que la tecnologia dels altaveus el va deixar a l’atur) i els pelegrins de les Useres. També apareixen dones rentant la roba al llavador, practicant un dels costums més antics de la humanitat (i que encara avui es un dels nostres passatemps preferits i practiquem un parell d’hores al dia, com a mínim), soriejar.
A més a més és un recull de llegendes dels termes de l’Alcalatén: músiques (cap de dansa de les Useres, seguidilles de Llucena i jota de Costur, el minyet-miyet, la Bolangera; i altres cançons que són pròpies del Betlem com la nadala dels Estels i la dels Menjars), tradicions, costums, personatges (un maqui de la guerra civil, la Sinyó Carnasioneta, Miquel el ferrer, ... ), formes de parlar, jocs infantils i que la majoria de nosaltres ja no em conegut (marro, cartonets, palmadilla, ... ), llocs i menjars tradicionals i quasi perduts.
D’altra banda també es va fer referència als pobles de les rodalies, els quals van fer ofrenes típiques al Jesuset: les Useres, l’Alcora, Figueroles, Llucena, Sant Joan de Moró, Castelló, La Foia i el Mas d’Avall.
La posada en escena del Betlem es va aconseguir gràcies a la col·laboració d’una gran quantitat de persones: més de 160 que pugen a escena (gent del poble i dels pobles del voltant, grups de ball, Agrupació musical DiT, ... ) i tots els que estan treballant tot l’any per tal de preparar el decorat, el vestuari (ha hagut de muntar-se un taller de costura expressament per al Betlem), els menjars típics que hi hauran al mercadet, la il·luminació, direcció i posada en escena ...
Cal destacar que aquest any el Betlem va comptar amb un mercadet de productes típics amb menjars com pastissos, pamfígols, almudarra (carabassa bullida amb mel, també coneguda com arrop i tallaetes), ametlla torrada ... .Finalment, per a que us feu una idea de quin tipus de coses podeu veure, us posarem un exemple concret: que algun personatge aparega dins d´un caixó de bou,com si anara a ser embolat.
Cada any s´introdueixen noves sorpreses i es modifiquen els diàlegs en alguns dels personatges que són modificables , per tal que cap representació no siga igual que l´anterior. Així doncs , sempre es pot esperar l´inesperat. Aquest any es va celebrar el dissabte 23 de desembre de 2007 a les 18h al multifuncional de Costur FINSl'ANY VINENT !!! |